Андрій Павелко відкрив завод з виробництва штучного покриття для футбольних полів

У суботу, 30 вересня в Бориспільському районі Київської області було урочисто відкрито перший в Україні вітчизняний завод із виробництва високотехнологічного штучного покриття для мультиспортивних майданчиків та професійних футбольних полів найвищого світового рівня. Участь у церемонії відкриття надсучасного підприємства взяли президент Федерації футболу України Андрій Павелко, віце-прем’єр міністр України В’ячеслав Кириленко та голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Горган.

Реалізація масштабного проекту, яка відбулася без залучення бюджетних коштів та у максимально стислі терміни, стала можливою завдяки ініціативі ФФУ, підтримці ФІФА та УЄФА, а Федерація футболу України стала першою у світі національною футбольною асоціацією, що має власне підприємство такого типу.

Партнером ФФУ по втіленню в життя ідеї створення екологічного чистого та соціально відповідального підприємства стала німецька компанія Polytan, яка починаючи з 1969 року є одним із світових лідерів у виготовленні штучних спортивних покриттів, а її продукція сертифікована ФІФА. Потужності новозбудованого заводу на сьогоднішній день складають біля 700 000 квадратних метрів штучного покриття на рік – близько 100 повнорозмірних футбольних полів або більше 700 майданчиків формату 42х22 м. Втім, у разі необхідності, а вже незабаром підприємство отримає міжнародну сертифікацію якості за стандартами ISO, що дасть у тому числі й змогу вийти на міжнародний рівень, потужності виробництва можна збільшити до 2 000 000 квадратних метрів штучного покриття на рік.

Створення нового підприємства – це ще один крок у реалізації «Стратегії розвитку футболу 2030», яка має одним із завдань модернізацію футбольної інфраструктури нашої країни. Нові стадіони та майданчики дадуть можливість істотно покращити якість фізичного виховання дітей та молоді, які у майбутньому захищатимуть спортивну честь України на світових аренах.

Що стосується соціальної відповідальності ФФУ, то відкриття заводу надало можливість створити більше 50 нових робочих місць. А у разі подальшого успішного розвитку проекту та виходу підприємства на максимальну потужність, їх кількість зросте до більше ніж 120. Крім того, на новому підприємстві працюватиме окрема лінія каскадного типу з переробки використаних автомобільних та сільськогосподарських шин, на якій виготовлятиметься гумовий гранулят, що використовується для засипки штучних газонів, створення бігових доріжок, гумових матів. А переробка вторинної сировини позбавить наші міста, річки та звалища зайвого сміття.

«Це дуже хвилююча подія для мене особисто, зважаючи на весь пройдений шлях: від виникнення ідеї та втілення її в життя. Для того, аби в перспективі ми очікували від наших збірних не лише успішних виступів, а й перемог на найвищому рівні, ми маємо створити для українських дітей та молоді гідні умови для тренувань і розвитку, які доступні провідним футбольним країнам. Після детального вивчення можливостей та пропозицій від кращих виробників штучного покриття, а найголовнішим критерієм при прийняті рішення стали оцінки якості від ФІФА, ми зупинилися на співпраці з німецькою компанією Polytan. Сьогодні ми запускаємо першу чергу заводу, а вже незабаром очікуємо на відкриття другої. Ми робимо все можливе, щоб відновити в країні футбольну та спортивну інфраструктуру, не забуваючи про свою соціальну відповідальність. Найважливіше, що цей завод, для створення якого не було використано жодної гривні бюджетних чи кредитних коштів, є власністю Федерації футболу України, а значить – кожного громадянина нашої країни, який любить футбол та підтримує його розвиток. Мабуть, саме в цьому полягає й головна філософія сьогоднішньої події – це підприємство працюватиме на майбутнє українського футболу. Впевнений, що це фундамент майбутніх перемог українського футболу, й через деякий час ми побачимо плоди сьогоднішньої непересічної події», – відзначив у вітальному слові Андрій Павелко.

У свою чергу голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Горган відзначив соціальний та економічний аспекти у створенні нового підприємства: «Впевнений, що це виробництво буде знане не лише в Україні, а й у Європі та світі. Хочу подякувати президенту Федерації футболу України Андрію Павелку за те, що вибір локації по спорудженню заводу впав саме на Київщину, а зі свого боку, як очільник виконавчої влади, запевняю, що в роботі цього підприємства буде режим максимального сприяння з боку усіх інстанцій. А незабаром кількість замовлень зможе завантажити підприємство на максимальну потужність. Це підприємство дасть можливість в Україні розвивати внутрішній ринок спортивних сервісів: ми залишаємо в нашій країні всі кошти по створенню штучного покриття, припиняючи ганебну практику вимивання обігових коштів на користь інших країн».

А першими якість продукції заводу випробували власне ті, для кого в першу чергу й створено виробництво – діти. Судячи з того, що дітлахи довго не залишали імпровізований ігровий майданчик із воротами, штучним покриттям вони були задоволені.

 

Інформацію та фото взято із сайту ФФУ.

You may also like...

Напишіть відгук